Uitgevoerde concerten 2022-2023

Concert in het teken van vrijheid en vrede op 5 mei 2023

Feestelijke concerten zijn een traditie op Bevrijdingsdag, dit jaar ook in Nunspeet. Het Nunspeets Kleinkoor gaf op 5 mei een concert in Podium De Ontmoeting. Het koor stond onder leiding van Joalien van den Houten en werd begeleid door Joshua Joseph op piano.

Het werd een gevarieerd concert, waarin de zangstukken zich bewogen tussen opgewekt en ingetogen. Het muzikale gedeelte werd afgewisseld met een aantal gedichten die ‘vrijheid’ in het licht zetten, maar ook de donkere kanten van vrijheid lieten zien. De Nunspeetse dorpsdichter Willemijn Hannessen vertolkte een eigen gedicht.

Een centraal werk in het concert was het Te Deum van Mozart, gecomponeerd toen hij 13 jaar oud was. Mozart gebruikte daarvoor een oeroude religieuze tekst met de titel Te Deum laudamus: Wij loven U, God. Deze tekst speelt een belangrijke rol in christelijke liturgie en is door meer dan 130 componisten op muziek gezet. Het Te Deum wordt ook vaak gezongen tijdens plechtige gelegenheden, zoals een kroning. In het verleden zong men het na een gewonnen veldslag. Of na een gewonnen vrede. In Frankrijk gebeurde dit op 9 mei 1945, een dag na het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Belgen zingen het op hun Nationale Feestdag, waarmee wordt gevierd dat de Belgen zich vrij hebben gemaakt van de Nederlanders.

Met veel meer nadruk werd de vrede afgesmeekt in Da Pacem Domine (Geef ons vrede, Heer) van de Letse componist Arvo Pärt, eveneens op basis van een zeer oude tekst. Hij componeerde het werk ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bomaanslagen in Madrid, in 2004. In contrast met de triomfantelijke toon van Mozarts compositie is de toonzetting heel sober. Pärt grijpt in zijn werk terug op middeleeuwse muzikale principes.

Behalve de vrijheid speelde ook de lente een belangrijke rol in het concert, met korte composities van de twintigste-eeuwse componisten Paul Hindemith en Benjamin Britten: Printemps (Lente) en The evening primrose (De teunisbloem).

Het volledige programma:

· Uit de nieuwe wereld, largo (Antonin Dvořák)
· Cantate Domino (Hans Leo Hassler)
· Gloria, deel 1 (Antonio Vivaldi)
Bevrijdingsdaggedicht (Willemijn Hannessen)
· Pie Jesu, sopraan (Andrew Lloyd Webber)
· Da pacem (Arvo Pärt)
‘Als je de vrijheid tegenkomt’ (Ankie Peypers)
· Printemps (Paul Hindemith)
· Im wunderschönen Monat Mai, sopraan (Robert Schumann)
· Belle qui tiens ma vie (Toinot Arbeau)
‘De buren van botte Henkie’ (Karel Eykman)
· Gymnopédie nr.1, piano (Erik Satie)
· Te Deum (Wolfgang Amadeus Mozart)
‘De demon’ (Gerrit Komrij)
· The evening primrose (Benjamin Britten)
· Waiting to exhale, piano
‘Echte wereld’ (Huub Oosterhuis)
· An Irish blessing (James E. Moore)

Het 5 mei-concert is mede mogelijk gemaakt door het Van den Broek Lohman Fonds en Gemeente Nunspeet en vond plaats in De Ontmoeting, Arthur Briëtstraat 38.

===================================================

In het weekeinde van 21-22-23 april voerde het Nunspeets Kleinkoor een concert uit in Luxemburg.

18 december 2022: Kerstconcert in De Ontmoeting

De Ontmoeting was op zondag 18 december het toneel van de dertiende editie van de traditionele Engelse ceremonie van de Lessons and Carols. Ruim tachtig aanwezigen genoten van het kerstconcert en zongen mee met sommige coupletten. In de Lessons and Carols worden kerstliederen afgewisseld met korte lezingen uit de Bijbel.

Het thema van concert was ontleend aan een van de liederen: ‘O magnum mysterium’, het grote mysterie van de menswording van Jezus. Dit is een vaak vertolkt werk van de moderne Amerikaanse componist Morten Lauridsen. Er waren ook veel bekende carols te horen, zoals Joy to the world, Es ist ein Ros entsprungen, God rest you merry, gentlemen en het opgewekte middeleeuwse kerstlied Wolcum Yole, waarin heiligen die hun feestdag hebben in de kerstperiode (de yole), worden opgeroepen om het feest mee te vieren en een gelukkig nieuwjaar in te gaan.

Het koor, onder leiding van Joalien van den Houten, werd begeleid door Diddy van der Stouwe op orgel en piano.

Het volledige programma, afgezien van de lezingen:

  • Once in royal David’s city (Henry Gauntlett)
  • Wolcum (Benjamin Britten)
  • Remember, o thou man (Thomas Ravenscroft)      
  • O magnum mysterium (Morten Lauridsen)
  • O little one sweet (Johann Sebastian Bach)
  • Es ist ein Ros entsprungen (Michael Praetorius)
  • Gabriel’s message (Edgar Pettman)
  • Stopford, Lully lullay (Philip Stopford)
  • Silent night (John Rutter)
  • Star carol (John Rutter)
  • God rest you merry gentlemen (David Willcocks)
  • Joy to the world (Georg Friedrich Händel)

5 November 2022: Hart voor Oekraïne

Op 5 november trad het Nunspeets Kleinkoor op tijdens een speciale avond die een speciale commissie namens de koren organiseerde voor gevluchte Oekraïners en hun vrijwillige hulpverleners. Dit alles onder het motto Hart voor Oekraïne. Tijdens een afwisselend programma in de Driestwegkerk zong het koor na de pauze toepasselijke liederen waaronder het aangrijpende Ukranian Prayer van John Rutter, dat hij speciaal schreef bij het begin van de oorlog daar in 2014. Voor de pauze was er een luchtiger programma verzorgd door vrouwenkoor Canto Felice, gevolgd door een intieme muzikale bijdrage van zangkwartet Viercanto. De avond, geopend door de burgemeester van Nunspeet Céline Blom, startte met een ontroerende Oekraïense hymne, gezongen door de Oekraïense tenor Mykola Myosin. Ook was er een spontaan optreden door een jong Oekraïens duo dat twee eigen liederen speelde onder de veelzeggende titels ‘Oorlog’ en ‘Thuis’. Na de pauze trad het Nunspeets Kleinkoor op en zong een Bach-koraal, het spirituele Da Pacem (Geef vrede) van Arvo Pärt en twee geestelijke liederen van Carl Jenkins. De bijzondere avond werd afgesloten met The Rose, gezongen door alle koren. Een toepasselijke afsluiting van een emotionele avond.

7 mei 2022: Inloopconcert Catharinakapel Harderwijk

Op invitatie van de Catharinakapel gaf het Nunspeets Kleinkoor op 7 mei 2022 een inloopconcert in Harderwijk. Uiteraard stonden veel liederen in het teken van de lente en mei.

Het openingslied had ‘mei’ zelfs in de titel: ‘De laatste dag van mei’. Het is van de hand van de zestiende-eeuwse Italiaanse componist Sebastiano Festa. In oude poëzie was mei, met haar zingende vogels en bloeiende bloemen, het decor bij uitstek voor de liefde. Soms wordt die liefde vervuld, soms is ze wanhopig, maar altijd is ze brandend. 

Van de moderne componist Benjamin Britten zongen we een lofzang op de teunisbloem, die ‘s avonds begint te bloeien maar de volgende dag verwelkt in de middagzon. De tekst is geschreven door John Clare, een eenvoudige landarbeider, die beschouwd wordt als een van de beste natuurdichters van Engeland.

Op het programma stonden verder een aantal liederen die de goddelijke liefde als thema hebben, van onder anderen de hedendaagse componisten John Rutter, Bob Chilcott en Ola Gjeilo. Er werden ook enkele solostukken vertolkt. De pianobegeleiding was in handen van Diddy van der Stouwe. 

Het volledige programma:

  • Sebastiano Festa – L’ultimo dì di maggio
  • Benjamin Britten – The evening primrose
  • John Rutter – The Lord bless you and keep you
  • Jan Mulder – The beauty of Your peace (piano)
  • Ola Gjeilo – Northern lights
  • Felix Mendelssohn – Verleih uns Frieden 
  • Thomas Tallis – If ye love me
  • Robert Schumann – Im wunderschönen Monat Mai (sopraan en piano)
  • Ola Gjeilo – Ubi caritas
  • John Rutter – A clare benediction
  • Bob Chilcott – God so loved the world
  • Gabriel Fauré – Le papillon et la fleur (sopraan en piano)
  • Orland​​o di Lasso – O occhi manza mia

7 maart 2022: Koffieconcert in De Ontmoeting

Na opheffing van de coronabeperkingen op 15 januari 2022 is het Nunspeets Kleinkoor in hoog tempo gaan repeteren onder leiding van de nieuwe dirigent Joalien van den Houten. Dit resulteerde in een goed bezocht koffieconcert in thuisbasis De Ontmoeting. Een deel van de werken wees vooruit naar Pasen.

De meeste van deze werken waren recente composities. De bekende hymne Ubi Caritas is gezongen in de toonzetting van de hedendaagse Noorse componist Ola Gjeilo, het Pater Noster in de toonzetting van de Letse componist Pēteris Vasks. Er stonden ook enkele korte stukken op het programma van John Rutter en Bob Chilcott die regelmatig worden gezongen in de anglicaanse kerk. 

Uit de zestiende eeuw kwamen If ye love me van Thomas Tallis, een klassieker in anglicaanse kerkdiensten, en Ecce Quomodo Moritur, een indrukwekkende aanklacht tegen onrecht van de Sloveense componist Jakob Gallus, gebaseerd op een fragment uit het bijbelboek Jesaja.

Het koor werd begeleid door Diddy van der Stouwe op piano, die ook een solostuk heeft vertolkt van de jonge Koreaanse componist Yiruma. De dirigent nam de solorol op zich in de vertolking van het Ave Verum van Karl Jenkins en Domine Deus van Antonio Vivaldi.

Het volledige programma:

  • Jakob Gallus (1550-1591) – Ecce Quomodo Moritur
  • Ola Gjeilo (*1978) – Northern lights 
  • Karl Jenkins (*1944) – Ave verum (sopraansolo)
  • Pēteris Vasks (*1946)  – Pater noster
  • Yiruma (*1978) – Prelude in g minor (pianosolo) 
  • Ola Gjeilo (*1978) – Ubi caritas
  • John Rutter (*1945) – A clare benediction (met pianobegeleiding) 
  • Thomas Tallis (ca.1505-1585) – If ye love me
  • Antonio Vivaldi (1678-1741) – Domine Deus (sopraansolo)
  • Bob Chilcott (*1955); – God so loved the world (koor en sopraan) 
  • John Rutter (*1945) – The Lord bless you and keep you (met pianobegeleiding)

NKK